ایستگاه پرورش و اصلاحنژاد ملکه زنبورعسل خراسان رضوی سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ ملکه بارور تولید میکند و مطابق نظر کارشناسان این اصلاحنژاد راهکاری برای تجاریسازی گیاهان شهدخیز، افزایش تولید عسل، حفظ ذخایر ژنتیکی بومی و تولید و تأمین ملکه زنبورعسل است.
پروژه اصلاحنژاد ملکه با هدف حفظ ذخایر ژنتیکی بومی و تولید و تأمین ملکه زنبورعسل، تأمین و نگهداری ملکههای اصیل پدری و مادری، پرورش ملکه به صورت تجاری و انبوه و ارائه و شناخت گیاهان شهدخیز به پرورشدهندگان زنبورعسل با احداث مزارع و باغ بوتانیک گیاهان شهدخیز و گرده زا دنبال شده است.
ایستگاه پرورش و اصلاحنژاد ملکه زنبورعسل خراسان رضوی با تولید ۱۰۰ ملکه بارور و ۲۵۰ کلنی کمکی کار خود را آغاز کرد و در این ایستگاه از شیوههای نو و تولید ملکه تجاری در سطح دنیا استفاده شده است.
ایستگاه اصلاحنژاد ملکه سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ ملکه بارور تولید میکند
حسن صفرپور معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این رابطه میگوید: ایستگاه پرورش و اصلاحنژاد ملکه این استان سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ ملکه بارور تولید میکند و تاکنون این مرکز مورد بازدید کارشناسان فیلیپینی، لبنانی و دانشجویان قرار گرفته است.
صفرپور عنوان میکند: در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد ملکه زنبورعسل خراسان رضوی اهدافی همچون حفظ ذخایر ژنتیکی بومی زنبورعسل، تولید و تأمین ملکه زنبورعسل در داخل کشور، تأمین و نگهداری ملکه های اصیل پدری و مادری، تأمین ملکههای اصلاح شده مراکز تولید ملکه بخش خصوصی جهت تکثیر و تأمین ملکه مورد نیاز زنبورداران، آموزش روشهای جدید و نوین زنبورداری پیشرفته و پرورش ملکه به صورت تجاری و انبوه و ارائه و شناخت گیاهان شهدخیز و گروه زا به پرورشدهندگان زنبورعسل با احداث مزارع و باغ بوتانیک گیاهان شهدخیز و گرده زا دنبال میشود.
پروژه اصلاح نژاد در جمعیتهای بسته زنبورعسل
وی تصریح می کند: این ایستگاه در ۴۰ کیلومتری شهرستان نیشابور روستای قدمگاه واقع شده و از دیماه هر سال با مهاجرت به مناطق و مراتع جنوبی کشور کار تولید شروع و کار پرورش ملکه در این ایستگاه تا خردادماه ادامه مییابد که شامل تولید ۲ هزار و ۵۰۰ ملکه بارور نیز میشود.
صفرپور ادامه میدهد: این ایستگاه پس از انجام این فعالیت جهت رکوردگیری از ملکههای تولیدشده به سایر مراتع مهاجرت میکند.
وی یکی دیگر از فعالیتهای این ایستگاه را شامل عرضه و توزیع ۲ هزار تا ۲ هزار و ۵۰۰ زنبورعسل بین زنبورداران دانسته و میافزاید: پروژه اصلاح نژاد در جمعیتهای بسته زنبورعسل یکی از پروژههای مهم این مرکز است که با جمعآوری یکصد زنبورعسل و براساس یک برنامه نسبت به اصلاح و تلقیح مصنوعی ملکههای تولیدشده اقدام میشود.
به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی میانگین تولید عسل در هر کلنی زنبور عسل حدود پنج و نیم کیلوگرم است که با اجرای روشهای جدید زنبورداری این میزان تا ۱۲ کیلوگرم افزایش مییابد.
صفرپور با اشاره به اجرای طرحهایی که میتواند به رونق بخش کشاورزی کمک کند، میگوید: طرح اصلاحنژاد در جمعیتهای بسته زنبور عسل یکی از طرحهای درحال اجرای این مرکز است که با جمع آوری ۱۰۰ کلنی زنبور عسل به اصلاح این جمعیت و تلقیح مصنوعی ملکههای تولیدشده اقدام میشود.